Dokumentär: Falafel, falafel, falafel

Hussein från Jalla Jalla

Sveriges första dokumentär om falafel? Denna kortfilm utspelar sig på Jalla Jalla i Sveriges falafelstad #1 - Malmö.

 

Falafel King

Falafel King

I detta Flash-spel får du ta emot kunder i rasande fart. Akta dig för flugorna och glöm inte att underhålla kunderna med musik emellanåt.

 

George W. Bush torterar falafelmakare

Lil Bush

I Lil Bush blir George W. Bush och hans närmaste placerade i skolan igen. När varmkorven uteblir torteras matpersonalen Abu Ghraib style.

 

Recept på falafel

Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Kristofer Åberg   

En falafelFörst var jag inte ens säker på om recept hade någon plats här. De flesta äter ju falafel billigt ute på stan (så länge man bor i Malmö i alla fall), och till råga på allt så håller de flesta falafelställen sina recept hemliga. Men man kan ju inte heta alltomfalafel.se om man inte ens har med recept, så här kommer ett par grundläggande sådana...

För den som gillar att experimentera, eller vill lyxa till det lite, så låt dig inte begränsas av de kryddval som görs nedan. Även om det inte är så vanligt i Sverige, så lär det i falafelns hemländer inte bara finnas en falafelboll att välja på, utan ett antal olika varianter. Med dessa mått sett, skulle det svenska utbudet framstå lite som om McDonalds bara hade en enda hamburgare. I Irak lär det finnas olika gröna färger, beroende på halten persilja och purjolök; andra länder kör på röda falafel, smaksatta med jalapeños. Eller varför inte orangefärgad falafel? Med sötpotatis, och tillbehör som honungs- och ingefäratahini...

För den som inte är allt för van vid falafel, så kan vi berätta att de ofta serveras libabröd tillsammans med sallad, tomat, lök, inlagd gurka (alternativt majrova eller rättika), persilja och valfritt antal såser. (Både själva bollarna och hela rätten kallas falafel.) Yoghurtsås och vitlöksmajonnäs tycks ha blivit vanligare här i Sverige, medan mangosås (amba) och sesamsås (tahini) är mer vanligt i till exempel Mellanöstern. Som extra tillbehör väljer en del dessutom grillad aubergine, fetaost eller kanske friterad haloumiost.

 

Falafelbollar

Ingredienser: 3 dl kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 liten lök, gul eller röd
5-10 cm purjolök
½ dl persilja
½ dl färsk mynta eller koriander
1 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
1 krm kajennpeppar
1 tsk spiskummin
2 krm kanel
ev 1 dl sesamfrö till panering
matolja att fritera/steka i
Gör så här: Blötlägg kikärtorna över natten. Du ska INTE koka kikärtorna! De ska bara blötläggas – alltså funkar inte kikärtor på burk från affären. Skölj sedan av dem och mixa med allt utom kryddorna och sesamfröna. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska helst inte bli helt mosade. Blanda sedan i alla kryddorna. Låt stå i kyl i någon timma. Forma smeten till små bollar och vänd dem eventuellt i sesamfrö. Värm matoljan i en kastrull. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek biffarna i olja i inte alltför het panna. Alternativt lägg dem i en smord ugnsfast form i 225 grader i 15 minuter.

Tomatsalsa

Ingredienser: ½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk tomatkross
2 tsk vinäger
1 tsk socker
½ tsk salt
½ krm cayennepeppar
Gör så här: Hacka lök och vitlök. Fräs upp löken med lite olja i en tjockbottnad kastrull. Häll i tomatkross. Tillsätt vinäger och socker och låt salsan koka ihop till ganska fast konsistens. Tillsätt salt och cayennepeppar eller annan chilikrydda efter smak.

Sesamsås / Tahinisås

Ingredienser: 3 dl sesampasta
½ dl vatten
1 dl färskpressad citronsaft
3 pressade vitlöksklyftor
Gör så här: Rör ihop ingredienserna till en sås.

Hummus

Ingredienser: 200 g kokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
3 msk olivolja
3 msk tahini
1 msk spiskummin
salt
koriander
färsk mynta, körvel eller persilja
ev paprikapulver
Gör så här: Mixa allt utom paprikapulvret. Om du vill kan du använda paprikapulvret till dekoration…

Yoghurtsås

Ingredienser: ½ gurka
½ tsk salt
1½ dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
ev 1 msk färska koriander- eller myntablad
Gör så här: Riv gurkan grovt. Lägg strimlorna i en sil och salta. Låt stå några minuter och pressa sedan ur vätskan. Blanda gurkan med matyoghurt och pressad vitlök. Den som vill tar också lite färska korianderblad eller strimlad mynta.

Vitlöksmajonnäs

Ingredienser: 1 dl mjölk
2 dl naturell olja
½ msk senap
1 tsk citronjuice
1 tsk vinäger
vitpeppar och salt
2-3 vitlöksklyftor
Gör så här:Man använder sig av en stor bunke och en stavmixer, häller i senap, vinäger och citron. Därefter mjölk. Sen börjar man mixa med stavmixern och häller oljan längs mixerns hals och ner i bunken. Då skär det inte sig utan blandas direkt! Peppra och salta och ställ sedan i kylen över natten.


Dela den här artikeln med andra:
Pusha! Facebook! Digg! Reddit! Del.icio.us! Google! Live! StumbleUpon! MySpace! Yahoo! Ma.gnolia!
Senast uppdaterad 2012-12-27 17:23
 
Kommentarer (50)
50 2014-06-28 08:14
UW
Mycket bra recept. Tack!
49 2014-03-31 21:57
Johan
Vilken uppenbarelse,koka inte kikärterna. :-)
Fel eller inte, med detta recept lyckades jag göra min första falafel(som jag tycker smakar som hemma i malmö) detta även inklusive vitlökssåsen. Ett stort tack från en Lundensare i exil i Linköping
48 2014-03-25 19:42
Kristofer
Muhammed: Vi har inget emot mångfald och mångkultur här på alltomfalafel.se. Förklara dock gärna mer om hur ditt idealsamhälle ser ut!
47 2014-03-23 17:25
Muhammed farah-aidid
Ey jävlar svennar ni stjäl vår mat
46 2014-02-06 14:06
Juleyma
Igår gjorde jag Falafel och följande recepten och det var UNDERBART!!! Inge fel på recepten. Om man tycker inte on koriander till exempel avander mindre och vidare. Smaka och följa dina känslor.
45 2013-08-17 11:07
Yoke Mc
Tack för ett fantastiskt falafelrecept!
44 2013-07-21 17:31
balsamico
Bra recept! Smeten håller ihop. Mycket goda!
Finns det någon recept på mangosås (amba)?
43 2013-07-13 17:33
Kungen
Är det inte favabönor i falafel?
42 2013-04-29 23:33
Lotta
Alla ni som har svårigheter att få falafelbollarna att hålla ihop och att forma dem: I invandrartäta områden där man säljer torkade kikärtor, couscous i lösvikt och färdig falafelmix brukar man då och då kunna köpa falafeljärn. Jag har två; ett som gör falafelmix med hål i mitten och ett som gör hela bollar. Den färdiga mixen blir alltid rätt lös när den blandats med vatten och svällt färdigt. För att forma bollarna av denna mix använder man då ett falafeljärn om man vill få snygga proffsigt formade bollar. Det går jättefort, är lätt som en plätt och gör att alla bollar blir jämnstora, fint formade och hänger bra ihop när de friteras. Järnen ser ut att vara gjorda av återvunna plåtburkar. Mycket kreativt och fyndigt! Går säkert att tillverka själv om man har en förlaga att gå efter.
41 2013-01-27 20:26
jasse
Jag gjorde dom idag. Höll vid fritering ( ganska lös smet)utan att falla isär men svåra att göra bollar så jag platta till dom! Hade varken koriander eller mynta då det fanns inte hemma...men kände att det var nått som saknades.
Lite mkt kanelsmak för min del. Men annaars- superbra MUMS!
40 2013-01-09 13:28
Lisa
Faller i sär? Hur svårt kan det vara att läsa innantill? MAN SKA INTE KOKA DE BLÖTLAGDA KIKÄRTORNA, bara mixa sönder dem. Då behövs det inga ägg eller andra bindmedel.
39 2012-10-08 20:33
Janna
Jag tyckte inte att falafelreceptet var så bra. Det blev för mycket vätska så smeten blev för lös. Sen räcker det nog med en halv gul lök för det blev ganska fränt i smaken med en hel.
38 2012-03-22 18:07
Vill ha!
Tjabba,skulle vilja ha vitlökssås receptet.. Den som dom använder på alla falafel/kebabställen.. Har frågat på några ställen men dom vill inte ge ut det =( Nån som vet vad man ska ha i?!
37 2012-03-14 18:22
Philip
Hur kan du kalla en sida allt om falafel när du saknar all typ av kunskap om falafel? För det första är dina recept hemska, yoghurtsåsen är ju bara tzatsiki med koriander, mängderna i falafelreceptet är osynkade och som någon tidigare kommenterade så blir det ingen direkt vitlöksmajonnäs utan ägg. Utöver dessa smågrejer så är det libabröd som är det riktiga brödet, inte pita. Kan vi inte låta grekiskt bröd användas till grekiska rätter? Trodde bara det var stockholmare som hade missat uppfinningen av libabröd, men du verkar ju bo i Malmö! Hur kan det gå så snett?
36 2012-01-05 19:08
Cia
låt smeten stå ett dygn så är smakerna såå goda
35 2011-12-27 20:11
viktoriano
Fy fan man får inte koka kikärtor man bara krossa dem och sen blanda ihop med alla andra ingredienser och angående den där gula det går bra att använda litte curry istället,
Ha det så bra hej dååååå.
34 2011-12-25 10:41
ÄGG!!!!!!
ja har inte lagat denna recept men såg att den inte innehåller ÄGG. Det måste man ha för att hålla ihop alla ingredienserna. Det fick jag lära mig av en vän som kommer från mellanöstern. Det funkar för mig. Jag brukar också steka på en stekpanna med lagom olja(olivolja).
33 2011-10-26 16:18
roxy
assåååå.. jag gjorde allt som på rcepten alltså falafel..
närjag friterar dom så smälter dom bara.. dom försvinner.. kan det bero på kikärtorna??jag lade dom i vatten i 10 12 timmar sedan kokade jag dom typ 30 min... gjorde jag något fel??har ingen aning.....hjälp mig nååååååååååååååååååååååååååån........
32 2011-10-24 07:54
Joe
Majonnäs utan ägg? Går det eg?
31 2011-10-04 09:40
Kristofer
Marton: Jag har som du kanske sett flyttat från Malmö och efterfrågat fler som vill vara skribenter. Så bidra gärna om du vill. Känns smidigare att samla allt än att ha saker och ting utspridda. Minns att jag sökte efter recept på amba när jag skrev den avdelningen, men att jag inte hittade något bra. Vad menar du med att det är jättemycket reklam? Det är väl ingen reklam alls? Och glöm inte: Man kan vara konstruktiv istället för att bara klaga. ;)
30 2011-06-02 12:02
Marton
Fånigaste hemsidan med mest seriöst innehåll någonsin.
Recepten funkar delvis. Amba glöms bort och förklaring på den.
Jättemycket reklam och ganska snygg, men innehållet HALLÅ!!
Var e huvet?
När föll man fel med alltomfal- a-fel?
Jag tror jag gör en egen sida om falafel....
29 2011-02-27 10:48
Elias
Till alla vars falaflar faller isär när de friteras: De gånger detta hänt mig har det berott på
1) Temperaturen är inte tillräckligt hög, 180-190 grader är optimalt (köp en kökstermometer på clas ohlson eller liknande, det är det värt!) Jag antar att de faller isär vid låga temperaturer för att det inte bildas en fast yta runt falafeln tillräckligt snabbt.
2) Smeten innehåller för stora bitar. Antar att det beror på att om det sticker ut hårda bitar runt bollen bildas inte en sammanhållen yta runt falafel (brukar vara löken som spökar för mig.)

Förresten, är det bara jag som har tahini i falafeln?
28 2010-12-01 12:18
Tånaglar
Har aldrig misslyckas med falafel när jag följt detta recept. Bäst!
Och ert hummusrecept är det enda vettiga jag har hittat.
27 2010-09-10 10:57
Sofia
naturell olja är nog helt enkelt olja utan speciell smak, alltså vad vi brukar kalla matolja (raps, solros...) och inte tex olivolja
26 2010-09-09 10:49
anonym
vad är naturell olja? (vitlöksmajonäs recepten).
25 2010-08-13 07:27
Nybörjare
I en del falafel-recept ska man koka kikärterna. Här ska de bara blötläggas. Vad är skillnade/bäst?
24 2010-04-02 10:36
Kristofer
Nej, det ska inte vara några lamm i falafel...
23 2010-03-13 19:57
Aron
Är det inte lamm i Falafel? Det är i Värnamo!
Snabb svar, jag är hungrigt!
22 2010-02-04 19:21
Kock-Eric
Hittade det här receptet på en annan sida. Kanske funkar bättre.

Ingredients:

* 1 cup dried chickpeas or 16 oz. can of chickpeas or garbanzo beans.
* 1 large onion, chopped
* 2 cloves of garlic, chopped
* 3 tablespoons of fresh parsley, chopped
* 1 teaspoon coriander
* 1 teaspoon cumin
* 2 tablespoons flour
* Salt
* Pepper
* Oil for frying

Preparation:
Place dried chickpeas in a bowl, covering with cold water. Allow to soak overnight. Omit this step if using canned beans.

Drain chickpeas, and place in pan with fresh water, and bring to a boil.

Allow to boil for 5 minutes, then let simmer on low for about an hour.

Drain and allow to cool for 15 minutes.

Combine chickpeas, garlic, onion, coriander, cumin, salt and pepper (to taste) in medium bowl. Add flour.

Mash chickpeas, ensuring to mix ingredients together. You can also combine ingredients in a food processor. You want the result to be a thick paste.

Form the mixture into small balls, about the size of a ping pong ball. Slightly flatten.

Fry in 2 inches of oil at 350 degrees until golden brown (5-7 minutes).

Serve hot.

Serving Suggestion
Falafel can be served as an appetizer with hummus and tahini, or as a main course. Stuff pita bread with falafel, lettuce, tomatoes, tahini, salt and pepper. As an alternative, falafel can be formed into patties and served like a burger.

Serves 4.

In Response to jellopool:
I am sorry to hear that this recipe did not live up to your expectations. There are many factors that go into good falafel - quality of the beans, whether you mash by hand or food processor, etc. This recipes does call for 2 tablespoons of flour, however, if you find your falafel is falling apart, by all means use more, but add a little at time. Egg is also an acceptable binding agent, but only use 1 egg. I am a native Middle Easterner and use this recipe all the time.
Saad Fayed, Your Guide to Middle Eastern Food
21 2010-02-04 19:08
Kock-Eric
När jag gör falafel så har jag i en äggula och väldigt lite vätska, ev bara lite från kikärtorna (om man kör på de i burk)sen håller jag med Ibrahim att det är bra om man pudrar i lite mjöl, det ska gå att rulla dem i handen som köttbullar. Sen rullar jag dem i mjöl blandat med sesamfrön, då håller de ihop bra.
20 2010-01-28 20:08
Alex
Vilken värme ska man fritera på? Spelar det någon roll vilken olja man använder?
Själv friterade jag mina falafel av det här receptet i rapsolja och när jag skulle ta upp dom så var dom BOSRTA! :S Jag la ner en till under uppsyn och såg att den "erroderade" bort och sänkte värmen men fick samma resultat :(
Smeten var ju godare. Hjälp
19 2009-12-17 22:59
rättikan
Finns det någon som vet hur man lagar till rättikan och vad dom gör för att få den röd och lagom knaprig ?
18 2009-12-08 17:18
Sofie
Roffekock: I kokboken 'Nordafrikansk mat' står det att man ska rulla ungefär valnötsstora bullar, sen platta till dem så de lätare blir genomstekta.
Receptpappan Kristofer skriver att han inte har lagat falafeln själv - det är lite märkligt. Av kommentarerna att döma, har några lyckats med deta recept, några inte. Jag ska testa det imorgon, tillsammans med receptet från ovannämnda bok, ska bli kul att jämföra.
17 2009-11-27 00:18
Roffekock
Jag vill passa på och tacka för den otrolig goda och lättarbetade falaffelsmeten suverän.

Även vitlöksåsen var helt perfekt och mycket enkel att göra.

En fråga. Hur stora ska bullarna vara ungf. och när är man säker på att dom är färdiga?

//rolf
16 2009-09-24 08:01
Marie
Hej!

En fråga.När jag var i Israel fick man en underbart gul sås till sin falafel.. Vad är det för sås? /Marie
15 2009-09-15 22:55
falafel kungen
alla resept som finns på nätet är falska falafel reseptet är hemligt förutom dom dåliga och att fallafel smeten smälter beror på att du har för mycket vatten i smeten kan häll i lite mjöl så fixar det sig
14 2009-09-01 14:14
Vegomorsan
TACK!!! Äntligen ett recept som fungerar. Jättegott blev det också, ungarna älsakde detta... :))
13 2009-08-23 22:04
ibrahim assi
ser ni jag skrev att recepten var fel
12 2009-08-15 14:34
Kristofer
Nadine: Tahini och sesampasta är samma sak.

Emelie: Ska fixa receptet nu!

Angående att bollarna inte håller ihop, så kan det väl ha att göra med att folk kokar dem. Vad jag vet så ska de bara blötläggas. Lagar dock ingen egen falafel, köper all ute!
11 2009-08-12 09:20
MJ
Ibrahim: Jag har precis också råkat ut för samma sak! Men det var med ett annat recept. Vad skall till för att man skall kunna fritera det i en fritös????
10 2009-08-09 19:02
Ibrahim
Falafel-bollarna smälte i frityroljan och fösvann...
9 2009-08-06 22:41
ibrahim
jag jobbar själv på mix returang i malmö på bergsgatan 14 och sesamsåsen,Vitlöksmajonnäs,Hummus recepten är fel om ni går runt till alla falafel affärerna kommer ni själv se att allt är fel ok ni är välkommna på mix
8 2009-08-02 18:18
Lisa
Det "vanliga" brödet är i Göteborg i alla fall Libabröd. På andra håll pitabröd eller?
7 2009-07-27 14:50
Jonas
Skulle vilja veta vad det "vanliga" brödet heter, vet du det?
6 2009-07-14 17:46
Emma
Tack för receptet! Har försökt med flera olika recept men aldrig lyckats förrän nu..
5 2009-06-11 18:17
Mamma
jag hade ...jarbetat hela dagen! så lagar jag line mat...1/2dl myntha!?!?!
4 2009-05-29 15:46
Eric
Bara jag som tyckte det var alldeles för mycket koriander?
3 2009-05-26 20:13
Nadine
Ska det inte vara tahini i falafel-smeten?
2 2009-04-30 07:32
Pappa
Aldrig för fan!!!
1 2009-04-14 10:33
Emelie
När ska vitlöksklyftorna i till vitlöksmajonnäsen?

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Kommentar:
  Ordet för bekräftelse. Endast små bokstäver utan mellanslag.
Bekräftande av ord:
VeggieToppen